Ja fa uns quants dies que estem a casa. Alguns dels nostres nens ja estan força adaptats. Hem vist que és important mantenir les rutines i el ritme del dia a dia, seguir els horaris d’àpats i de son i fer aquelles activitats que ens serveixin per facilitar la tornada a la “normalitat”. Tot això ajudarà a rebaixar la incertesa i l’angoixa d’aquesta nova situació.

És interessant veure com les famílies s’adapten i inventen noves formes d’estar. En el contacte que mantenim el CDIAP amb les famílies, podem veure els beneficis de passar temps junts. Ens adonem de la gran capacitat d’adaptació que tenen els nens, ja que molts d’ells, tot i ser petits, han entès ràpidament que no es pot sortir al carrer, acceptant-ho amb més o menys resignació.

Aquest temps compartit pot ajudar a consolidar aquells hàbits que el corre-cuita del dia a dia dificulta i també permetre al nen l’expressió creativa, més enllà dels aprenentatges. És un bon moment,  al tenir més temps,  per poder triar el que ve més de gust fer i expressar-se fent noves coses.

En mig de tanta activitat, els moments d’avorriment, no ens han d’amoïnar, avorrir-se no és dolent,  ja que és  una oportunitat de deixar espai als nens perquè ells, des del seu interior, pensin i inventin i decideixin allò que volen fer durant una estoneta. Aquesta idea ens pot ajudar a limitar el temps que els nens estan amb les pantalles, i poder establir-ne petites estones, amb la supervisió dels pares, escollint prèviament els continguts que es volen visualitzar.

Aquests dies, podem veure canvis en l’estat d’ànim, tant en els nens com en els pares, i a vegades apareixen sentiments com la por o la incertesa que poden generar angoixa. Els nens capten també aquestes emocions dels adults, tant les positives com les negatives. Veure els efectes del confinament en el fill/a, pot generar molts interrogants. Per això és molt important que expliquem als nens aquesta situació excepcional que estem vivint i entendre com s’hi estan adaptant. Un primer pas és saber què està entenent i poder construir junts un discurs que l’ajudi a comprendre i acceptar aquesta manera nova i temporal de viure. És important adequar-nos a l’edat de l’infant sense fer una distorsió de la realitat per tal de no augmentar l’angoixa de la situació actual. Hem de mantenir la idea que aquest virus emmalalteix i per això ens hem de quedar a casa temporalment. Però que alhora hi ha molts professionals treballant-hi per poder fer front a aquesta situació i sortir-ne el més aviat possible.

Són uns moments complicats i cadascú té diferents recursos per adaptar-s’hi. No hi ha solucions ideals ni generals que serveixin per tothom. Hem d’entendre que la forma d’afrontar el confinament anirà molt condicionada a la situació personal de cadascú. Per altra banda, com a societat, hi ha un sentiment solidari i de promoure iniciatives que poden facilitar i acompanyar aquests moments d’incertesa.

Núria Álvarez | Logopeda del CDIAP APINAS

Glòria Codina | Psicòloga del CDIAP APINAS

Patricia Escobedo | Logopeda del CDIAP APINAS

Neus Sebastian | Psicòloga del CDIAP APINAS

Teresa Selvas |  Psicòloga del CDIAP APINAS