En ple segle XXI les escoles i centres educatius en general, desenvolupen noves metodologies d’aprenentatge que evolucionen juntament amb la societat i els nous estils de vida. També es persegueix integrar totalment l’alumne amb el seu procés d’aprenentatge, on esdevé protagonista i participant actiu, augmentant la seva motivació i implicació. Amb aquestes noves metodologies apareixen nous conceptes, com per exemple les ApS (Aprenentatge i Servei).

Una ApS és un projecte d’aprenentatge educatiu i social, on l’alumne ha de posar a disposició els seus coneixements i habilitats al servei de la comunitat i del seu entorn més proper. És una oportunitat pedagògica on s’assoleixen resultats acadèmics i un clima de convivència entre els participants i la societat.

Enguany, els alumnes de TVA (Transició a la Vida Adulta) i SE (Secundària E) de l’escola Àuria d’Igualada participem en el programa educatiu “Aprèn, participa i dóna” del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que involucra als joves en la difusió de la necessitat de donar sang. Els objectius del projecte són: aprendre coneixements científics, cívics i socials corresponents; familiaritzar-se amb el procés de donació de sang i interioritzar-
lo com un hàbit de compromís social; participar en una experiència on les i els participants siguin protagonistes, dinamitzant en el seu entorn una campanya de donació i posant en pràctica els aprenentatges científics, cívics i socials corresponents; i ser conscients de la importància de donar sang. Ja són més de 200 centres educatius que han participat en aquest projecte i l’Escola Àuria és la segona escola d’educació especial de Catalunya que s’uneix a la xarxa de centres educatius amics de la donació de sang.

El projecte consta de diverses parts. La primera ja la vàrem dur a terme. Va vindre un professional del Banc de Sang i Teixits, ens va explicar com funciona la sang al nostre cos amb termes científics, els diferents grups sanguinis, perquè és necessari un Banc de sang i teixits i fer donacions. El que més ens va sorprendre és que les dones poden donar sang 4 vegades l’any i els homes 3 i quan una persona fa una donació de sang pot salvar fins a 3 vides! Ens ha quedat molt clar que si preparem una bona campanya podrem ajudar a moltes persones que necessitin, en qualsevol moment, una transfusió de sang.

Ara ens toca anar per feina i organitzar-nos per fer una bona campanya. Hem de crear un bon logotip i un bon eslògan per fer cartells i difondre la nostra campanya per carrers, botigues, centres, diaris, ràdio… Amb diferents comissions ens hem d’organitzar per divulgar el nostre treball, i així aconseguir molts donants i salvar moltes vides. Així que estigueu atents que en els propers mesos veureu com portem a terme les diferents tasques que ens toquen.

La última fase i el dia més important serà el 9 de maig, quins nervis. Vindran els professionals del banc de sang (metges, infermers, promotors…) i els haurem d’ajudar a crear una consulta de donació de sang a l’escola, atenent als donants i  oferint els obsequis per donar les gràcies. Aquest dia es veurà reflectit el nostre treball amb les donacions que s’aconsegueixin. Esperem tenir un gran èxit i per tenir-lo us necessitem a tots vosaltres! Us esperem el dia 9 de maig de 15:30h a 20:00 a l’escola Àuria per donar sang!