Aquest dissabte al migdia ha obert les seves portes, un cop finalitzades les obres de rehabilitació, la Torre de Cal Salinas, a l’Avinguda Gaudí d’Igualada, un emblemàtic edifici que acollirà a partir d’ara una aula integral de suport destinada a alumnes amb necessitats educatives especials.

A l’acte hi han assistit, entre altres, el president en funcions de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada, l’excel·lentíssim Sr. Marc Castells, el president d’APINAS, Sr. Enric Fillat, així com alcaldes i alcaldesses, regidors/es representant als 21 ajuntaments que formen part de la mancomunitat per l’atenció de les persones amb DI de la comarca de l’Anoia. També van acompanyar l’acte el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Sr. Xavier Boquete i representants dels municipis que formen part del Consorci per a la Promoció Turística de l’Alta Anoia, presidida per la Sra. Mireia Duran.  

En el seu parlament inaugural, Marc Castells ha destacat que «amb aquesta rehabilitació, l’Anoia fa un pas molt important en l’atenció als infants i adolescents que requereixen un model d’atenció més personalitzat i integrador perquè els podem ajudar a millorar les seves capacitats».

Els treballs de rehabilitació es van engegar el juny de 2018. Al llarg d’aquest any s’ha procedit a fer una reestructuració integral de l’edifici, amb la reposició de totes les instal·lacions i dels espais del seu entorn, seguint el projecte redactat per l’arquitecte Jaume Riba que també ha dirigit aquesta intervenció. Aquest edifici emblemàtic de Cal Salinas està destinat a l’ampliació dels espais de l’Escola Àuria d’APINAS, per tal d’ubicar-hi el nou servei: “Aula Integral de Suport”, amb una capacitat màxima de 24 alumnes amb necessitats de suport educatiu derivades dels trastorns de conducta i malalties mentals.

L’espai s’ha distribuït en quatre aules/unitats, dues sales d’atenció individualitzada, un office menjador, una sala polivalent i espais per a infermeria i sales de reunions. L’edifici també acollirà espais de gestió tècnica i administrativa i un habitatge per un màxim de vuit residents en règim de llar-residència. Resten pendents els equipaments de mobiliari que s’aportaran en el moment d’iniciar les activitats dels diferents serveis que estan previstos d’ubicar en aquest edifici.

Amb un cost de 862.960 euros, un any d’obres per adequar les reformes i la recuperació dels 850 m2 de l’antiga propietat, junt amb una ampliació de 60 m2 útils, s’ha inaugurat l’Aula Integral de Suport (AIS) a la torre de Cal Salinas.

Amb una aportació de 400.000 euros per part de la Diputació de Barcelona, 200.000 euros provinents dels fons d’APINAS i 200.000 euros més finançats per la Mancomunitat per l’Atenció de persones amb Discapacitat Intel·lectual de la comarca de l’Anoia (MADIA), que integra 21 dels 33 municipis de la comarca, s’ha fet realitat el projecte per donar inici el curs que ve a l’atenció intensiva i integral per a nens i adolescents amb trastorns greus, per afavorir-ne la seva recuperació i inclusió social i escolar.

En el marc d’aquest acte inaugural, el president en funcions de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, el president de l’Associació de Pares Igualadins de Nens i Adolescents Subdotats (APINAS), Enric Fillat, i la presidenta del Consorci per a la Promoció Turística de l’Alta Anoia, Mireia Duran, han signat una declaració d’intencions per al desplegament del “Projecte d’ampliació de l’oferta educativa” de l’Escola Àuria.

Es tracta de la cessió d’una part de l’edifici del Consorci, ubicat al municipi dels Prats de Rei, a l’entitat social APINAS per tal que aquesta associació hi pugui desenvolupar un projecte d’ampliació de l’oferta educativa de l’Escola Àuria d’educació especial, mitjançant la posada en marxa d’un Programa de formació professional i inserció adaptat a alumnes amb necessitats educatives especials. La participació i cooperació en el desenvolupament d’aquest nou projecte per part de la Diputació de Barcelona es valorarà oportunament en funció de la configuració de la nova corporació.

Més imatges