Des de les comissions de Salut Integral i Escola Verda us voldríem presentar un snak 100% saludable. La fruita deshidratada es conserva fàcilment durant mesos i manté moltes de les propietats beneficioses de la fruita. Conté tota la fibra i minerals de la fruita original i manté un bon nivell de vitamines. Idealment la utilitzarem per substituir dolços processats al picar entre hores o la podem incorporar en amanides, iogurts o sopes fredes, per exemple. També podem fer el mateix amb verdures o bolets tant per conservar-los com per canviar-ne la textura.

Avui us explicarem també com fer un deshidratador 100% casolà ( o DIY), amb material reaprofitat i energia solar. Necessitarem una caixa ( un antic calaix, armariet, una caixa de vins…), una malla metàl·lica tipus mosquitera i un vidre ( en podem demanar un d’antic en alguna empresa de finestres).

Per començar caldrà fer uns forats en els laterals de la caixa de manera que al escalfar-se es generi una petita corrent d’aire. Col·locarem la malla de manera que es pugui posar la fruita a sobre sense que toqui ni la caixa ni el vidre i que l’aire pugui circular correctament. També la utilitzarem per tapar els forat i que no entrin insectes dins la caixa ( es pot utilitzar una tela de mitges velles). I finalment col·loquem el vidre com a tapa de manera que el sol pugui entrar però quedi tot ben segellat.

Si busqueu informació per les xarxes, solent aconsellar pintar la caixa per dins de color negre. No aconsellem fer-ho doncs la caixa un cop al sol agafarà un temperatura elevada i la pintura pot generar vapors que passarien a la fruita. Ho podríem revestir amb cartolina negre sempre que s’utilitzin grapes o similar per fixar-la.

Preparem la fruita ben neta o sense pela. La tallarem a làmines de 2-4 mil·límetres segons la fruita i el nostre gust personal. Les fruites com la poma o el plàtan s’oxiden ràpidament al exposar-les a l’aire. Son comestibles però agafen un color fosc poc atraient, per reduir aquest efecte les podem banyar uns minuts en aigua amb suc de llimona.

Només ens quedarà deixar la caixa ben orientada al sol amb la fruita tallada i col·locada de manera que els talls no es toquin entre si i l’aire calent circuli lliurement. El temps de deshidratació dependrà de la fruita, el gruix del tall i de la temperatura que assoleixi el deshidratador.

Un cop la fruita està deshidratada, queda més compacta i fins i tot una mica cruixent. La podem guardar durant mesos sempre que la preservem de la humitat i la llum.

Els aliment en conserves ens poden ajudar a tots a lluitar contra el malbaratament alimentari. Si tenim un hort, un arbre fruiter o si som molt amics de la fruiteria del barri, podem conservar aliments que altrament podrien acabar sent compost. També ens permeten de disposar d’aliments d’origen conegut encara que no sigui temporada. I tot sense necessitar conservants ni colorants artificials.

Llibert  Ortinez | Fisioterapeuta