La classe de SD, un grup de Secundària de l’Escola Àuria, ens hem iniciat en els projectes de Servei Comunitari.

El Servei Comunitari és un instrument per desenvolupar una de les competències bàsiques marcades pel currículum de secundària, la competència social i ciutadana.

Té com a objectiu garantir que els estudiants al llarg de la seva trajectòria escolar i en el marc curricular experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

El projecte el vam iniciar fent un petit estudi reflexiu que ens va permetre fer una detecció de necessitats a la nostra escola.

En aquesta primera fase ens vam disposar a visitar dues aules on els alumnes presenten necessitats de suport generalitzat: l’aula de Verds i la de Fúcsies.

La tutora de l’aula de Verds ens va proposar fer la presentació d’unes cançons de Beethoven i transmetre-les de manera sensorial, mitjançant els sentits i les sensacions: massatges, olors, tastet d’aliments, etc.

Arrel d’aquesta demanda hem estat estudiant la vida i les obres més importants de Beethoven. Hem visitat una aula de l’escola on vam vivienciar la narració d’un conte sensorial. A continuació, vam identificar les emocions que ens produïen les diferents cançons del músic en qüestió i, finalment, hem conclòs aquest projecte portant a la pràctica tot un seguit d’experiències que  ens han servit per transmetre, als alumnes de Verds, algunes de les obres musicals de Beethoven.

D’altra banda, la tutora i l’educadora del grup de Fúcsies ens van manifestar la necessitat que tenien aquests alumnes de disposar d’uns coixins que els permetessin gaudir d’estones de relaxació a l’aula.

Per donar resposta a aquest encàrrec vam creure oportú reutilitzar samarretes velles. Tanmateix, vam haver de dedicar algunes sessions a aprendre a cosir abans de confeccionar el producte final: els coixins amb samarretes reutilitzades.

Comencem aquest segon trimestre esperant nous reptes i havent après que el Servei Comunitari també té un lloc a la nostra escola.

Carla Jubert i David Sánchez |Tutors Secundària D – Escola Àuria