L’Escola Àuria ha estat convidada a participar del projecte SPREAD THE GAME (Difondre el joc), finançat pel programa Erasmus+, gràcies a la invitació per part de la Fundació Catalunya voluntària (FCV).

El projecte ha estat impulsat des de la organització Human Rights Youth Organitzation (H.R.Y.O.), de Palerm-Itàlia, i que col·labora amb la FCV. Ambdues, són entitats sense ànim de lucre amb l’objectiu d’enfortir els drets humans a nivell local i global, promouen la solidaritat, l’educació no reglada, l’aprenentatge intercultural i la cultura de pau. Posen el focus en facilitar la participació de persones joves en situació de vulnerabilitat, risc d’exclusió social i menys oportunitats.

El grup de treball està format per entitats d’ Itàlia, Grècia, Eslovènia i Catalunya.

L’experiència va començar al mes de febrer, amb una visita dels promotors d’aquestes organitzacions a l’Escola Àuria, on van poder conèixer les nostres instal·lacions, professionals, alumnes, metodologies educatives aplicades i projectes impulsats per l’escola. L’objectiu de la trobada era conèixer diferents entorns i persones amb diversitat funcional, i així, amb els coneixements adquirits, poder enfocar i organitzar el projecte amb uns objectius i destinataris més específics.

La següent fase del projecte, ha esdevingut una estada, del 3 al 9 d’abril, a la ciutat de Palerm-Itàlia amb un total de 28 participants dels quatre països esmentats. Com a participants amb la Fundació Catalunya Voluntària, hi hem anat set persones entre participants, organitzadores i acompanyants. Des de l’escola hi hem participat dues alumnes, la Doae i la Meritxell, amb dos mestres.

Mitjançant activitats de Gamificació com a fil conductor i eina de motivació; el projecte pretenia dotar a educadors i docents d’estratègies i de bones pràctiques per aplicar i utilitzar amb joves amb diversitat funcional. Aquest intercanvi ofereix la possibilitat d’explorar i investigar nous mètodes d’ensenyament-aprenentatge, útils per a la promoció d’una metodologia activa, inclusiva i col·laboradora.

La Doae i la Meritxell des del principi van tenir clar emprendre aquest viatge, decidides a aprofitar aquesta oportunitat. Allà, no només han pogut aprendre de les activitats, sinó que també ha estat una oportunitat d’intercanvi, d’enriquiment personal i d’exploració de nous entorns. En tot moment s’han mostrat valentes, participatives, agraïdes i encoratjades amb la tasca.

Aquest acompanyament, per a nosaltres, com a docents, ha estat molt satisfactori, emocionant i tot un repte professional. Hem pogut conèixer la Doae i la Meritxell en un context molt diferent al que estem habituats.

Esperem que la participació en aquest projecte d’intercanvi obri les portes als nostres alumnes i professionals a seguir gaudint d’oportunitats similars. 

Laia Bujaldón – David Sánchez | Docents Escola Àuria